Planera din egen begravning

Har du funderat på hur du skulle vilja ha det på din egen begravning? Vill du fylla i Vita Arkivet eller skriva ett testamente? Vi kan hjälpa dig med planeringen. Vi svarar gärna på frågor och ger dig vägledning i att planera begravningen.

Vita Arkivet

En god vägledning inför beställningen av begravningen får du om din närstående har skrivit ner sina önskemål i Vita Arkivet. Dessa skriftliga - eller andra muntliga - önskemål bör följas så långt det är möjligt. Här kan t.ex. stå noterat om din anhörige vill begravas inom Svenska kyrkan, inom ett annat samfund eller borgerligt på en plats utan religiösa symboler. gravsättas i kistgrav eller i urngrav. Ta gärna med dig dokumentet till vårt möte så går vi igenom det tillsammans.

Vill du skriva ditt eget Vita Arkiv, till stöd för dina närstående, så hjälper vi dig gärna. Du kan även göra det på egen hand. Vita Arkivet får du helt kostnadsfritt hos oss. Du kan också hämta det i PDF-form här nedan.

Hämta dokumentet "Vita Arkivet" (4,7 MB) (PDF-fil, öppnas i eget fönster)

Begravningsförsäkring

Att teckna en begravningsförsäkring är att skapa trygghet för dig och dina anhöriga.

En begravningsförsäkring tecknar du för att veta att det finns pengar sparade till din framtida begravning. Det ger en större valfrihet.

Försäkringen täcker begravningskostnad upp till försäkringsbeloppet. Pengarna öronmärks för detta ändamål.

Tillsammans med Folksams rådgivare kommer ni fram till vilken försäkringslösning som passar dig bäst.

Ansökan om begravningsförsäkring

Om du är intresserad av att teckna en begravningsförsäkring, skicka e-post med namn och telefonnummer till bestand-distans@folksam.se eller ring 08-772 85 30.

Försäkringen tecknas genom vår samarbetspartner Folksam.

Testamente

Ett tydligt utformat testamente kan underlätta mycket för de anhöriga och minska risken för framtida tvister. Är det otydligt kan det istället bidra till osämja. I värsta fall kan det innebära att delningen av arvet inte alls blir så som testatorn, den som skrivit testamentet, ville ha det. Genom vår samarbetspartner Familjens jurist kan du få professionell hjälp med att upprätta ett testamente.